TR
Güncel
Sıkça Sorulan Aydınlatma Terimleri
EKLENME TARİHİ 07 Oca 2022
Aydınlatma söz konusu olduğunda bilinmesi gereken çok fazla teknik terim vardır. Doğru aydınlatmanın doğru noktada kullanılması yaklaşımını ilke edinmemiz ile sizlerin doğru aydınlatmaya ulaşması için bilinmesi gereken terimleri açıklamak istedik. Aynı zamanda aydınlatma söz konusu olduğunda bizlerden de açıklanması istenen, en sık sorulan terimleri açıklamaya çalıştık. Bu sebeple hem site içerisinde görebileceğiniz hem de doğru aydınlatmada olması gerekenleri anlamanız için karşılaşabileceğiniz terimleri açıklayan bir yazıyı sizlere sunuyoruz. Terimlerin açıklamaları, terimler üzerinde genel olarak anlaşılmış ve kabul görmüş ifadeleri içermektedir. Sizi doğru aydınlatma ihtiyacınızı anlamak ve keşfetmek için yazıyı okumaya davet ediyoruz.

Aydınlatma Nedir ?
Uluslararası Aydınlatma Komisyonu’ nun (CIE - Comission Internationale de l’Éclairage) tanımı ile aydınlatma; “nesnelere, çevrelerine ve ufak ya da büyük bölgelere, bunların görülebilmesi için ışık uygulamaktır”.

Amper (A) Nedir ?
Elektrik akımı için ölçü birimi yani bir devreden geçen elektrik akımı miktarının ölçümünü ifade eder.

Voltaj (V) Nedir ?
Volt (V) olarak ifade edilir, elektrik potansiyelinin bir ölçüsüdür.

Watt (W) Nedir ?
Watt kısaltması W olarak ifade edilir, aydınlatma armatürlerinin veya elektrikle çalışan diğer cihazların elektrik tüketimi için ölçüm birimidir. Bir başka deyiş ile Watt, bir ışık kaynağının ne kadar güç kullandığını temsil etmektedir.

Lümen (Lm) Nedir ?
Işık akısı olarak da ifade edilir. Bir ışık kaynağının görünür yoğunluğunun ölçümü ışık akısıdır. Işığın yönü, kaynağın yoğunluğu veya aydınlatılan bir yüzeyin parlaklığı hakkında ışık akısı hiçbir şey söylemez, sadece her yöndeki toplam görünür ışığı ifade eder. Lümen cinsinden ölçülür.

Işık Şiddeti Nedir ?
Işık şiddeti, belirli bir yönde yayılan ışık miktarını tanımlar. Bir başka ifade ile bir ışık kaynağının belirli bir yöndeki ışık yoğunluğunu gösteren ölçü birimidir. Birimi candeladır. Candela cd şeklinde kısaltılmaktadır.

Kelvin (Renk Sıcaklığı) Nedir ?
Kelvin, aydınlatma alanında ışık kaynağından çıkan ışığın rengini tanımlamak için kullanılmaktadır. Işık renkleri genellikle 2500 K-7000 K arasında değişmektedir. Kelvin derecesi ne kadar yüksek olursa ışık rengi o kadar mavi, Kelvin derecesi ne kadar düşük olursa ışık rengi o kadar sarı renkte olur.



Renksel Geri Verim/Color Rendering Index-CRI Değeri Nedir ?
Bir ışık kaynağının nesnelerin rengini doğru olarak oluşturma yeteneğinin ölçüsüdür ve 1-100 arasında ölçeklendirilmektedir. Derecelendirme ne kadar yüksek olursa aydınlatılan alan ya da nesnenin görüntüsü gerçekte yani gün ışığında göründüğü haline en yakın olmaktadır. Yüksek CRI değeri ile daha iyi aydınlatma sağlanmaktadır.
Aydınlatmaya ihtiyaç duyulan her noktada doğru renkte görüntüye ulaşmak önemli olduğu gibi tasarımlarda, ürün ve alan vurgulamalarında ışık kaynağının ürün ve alanın gerçek rengini göstermesi oldukça önemli olmaktadır.



IP Koruma (Ingress Protection) Nedir ?
IP Koruma ile ifade edilmek istenen bir aydınlatma armatürünün veya elektrik donanımının sahip olduğu koruma düzeyidir. IP derecelendirme kodları iki basamaklıdır, bir aydınlatma armatürünün veya elektrik donanımının nesnelerin girişine karşı ne kadar koruma düzeyine sahip olduğunu açıklamaktadır. IP kodlarının ilk basamağı, katı nesnelerin girişine karşı koruma, ikinci basamak ise sıvı girişlerine karşı koruma derecelerini göstermektedir. Rakamlar ne kadar yüksek olursa koruma derecesi de o kadar yüksek olmaktadır. Örnek olarak; bir IP67 derecesi IP50 derecesinden daha yüksek bir koruma derecesini ifade etmektedir.

LED Nedir ?
Light Emitting Diode kısaltması LED olarak kullanılmaktadır. Işık yayan diyot anlamına gelmektedir. Elektrik akımına maruz kaldığında ışık yayan katı hal bileşenidir. İleri voltaj uygulandığında akım akışı başlar ve enerji ışık şeklinde yayılır. LED’ ler aydınlatma sektöründe son teknolojiyi temsil ederek diğer aydınlatma türlerinin çoğunu geride bırakmıştır. LED’ ler enerji verimliliği, tasarım esnekliği ve ışık renkleri açısından diğer aydınlatma türlerinden ileri bir noktadır. LED, kompakt floresan lambadan 3 kat, akkor lambalardan 30 kat daha uzun kullanım ömrüne sahiptir.



Ultraviyole Nedir ?
Ultraviyole (morötesi) UV kısaltması ile kullanılmaktadır. UV dalga boyu 100 nanometre ve 400 nanometre arasındadır. Dalga boyunun kısa olması çıplak gözle görülmemelerine neden olmaktadır. Çeşitli alt tipleri vardır.

Ultraviyole-C Nedir ?
Ultraviyole ışığın alt tiplerinden biridir. Kısaltması UVC olarak kullanılmaktadır. Bakteri ve virüsleri öldürmede oldukça etkilidir, dezenfeksiyon ve sterilizasyon için UVC kullanılmaktadır. Aydınlatma alanı içerisinde gelişen bir konu olarak, dezenfeksiyon ve sterilizasyon için UVC lamba ve armatürler yer almaktadır. Gelişen LED teknolojisi ile UVC ürünleri de çeşitlilik göstermektedir.
Aydınlatılacak ortamlar için en uygun olan aydınlatmaya sahip olmak görsel konforunuzu artırır, kullanılacak ortama göre ulaşılmak istenen etkiyi sağlar, enerji maliyetlerini düşürür ve ışık kirliliğini önler. Bu yüzden yukarıda sıralanan terimlerin karşılıklarını öğrenmek aydınlatma ihtiyaçlarınıza çözüm ararken doğru aydınlatmaya ulaşmanıza yardımcı olmak için sizlere sunulmuştur.
Elonik Aydınlatma Teknolojileri sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close