TR
Güncel
Mağaza Aydınlatması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
EKLENME TARİHİ 07 Oca 2022
Aydınlatma, etkili satışın anahtarıdır.

Doğru tasarlanan aydınlatma mağazanın estetik kalitesine ve algı biçimine katkıda bulunarak müşteri etkileşimini hızlandırmaktadır. İyi düşünülmüş bir aydınlatma tasarımı, keyifli alışverişin yanı sıra sürdürülebilir müşteri memnuniyetine direk katkı sağlamaktadır.

Mağazalarınızda Aydınlatma Tasarımı hakkında bilinmesi gerekenler,

Odak Işıkları

Ön plana çıkarmak istediğiniz herhangi bir ürün ya da nesne için odak aydınlatması kullanmalısınız. Işık şiddeti ortam aydınlatmasından daha yüksek olmalıdır. Ürünün gerçeğe en yakın görünüşünü sağlayabilmek için ise renksel geri verim endeksinin (CRI) 90 üzerinde seçilmesi gerekmektedir.

Odak aydınlatmada ise tercih raf altı aydınlatma veya yüksek verimli mercekli spot aydınlatmalar olmalıdır.

Ortam Işığı

Genel aydınlatma mağazanızda ürünler için tasarlanmış odak ışıklarının önüne geçmeyecek tasarımda olmalıdır. Aksi durumda odak ışıklarından istenilen etkinin alınması mümkün olmayacaktır.

Ortam aydınlatmasında son dönemlerde trend olan lineer tasarımlar kullanarak kesintisiz, estetik ve soft ışık hatları oluşmasını sağlayın.

Mağaza içinde ışık akışı sürekli ve aynı kararlılıkta olması önemlidir. Aksi durumda aydınlık ve karanlık bölgelerden geçişlerde algı ve görme sorunları oluşabileceğinden keyifli alışverişin gerçekleşmesi imkansız hale gelir.

Gizli Işık
Son dönemlerde dekoratif amaç hedefleyen yapısı ile konutlardan sonra mağazalarda da kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Müşterilerinize göze hoş gelen huzurlu ortam havasını hissettirebilmek için vitrin ve duvar teşhir standı gibi ürünlerin arka planında ışık dizaynı kullanmanız uygun olacaktır. Raf ve mimari tasarımların vazgeçilmez bir parçası haline gelen sistemde, renk tercihi tasarıma uygun sıcak tonlar seçilmelidir. Işık rengi (Kelvin) Aydınlatmada kullanılan renk sıcaklığı tasarımın bir parçası olmalıdır. Mekandaki yüzey malzemelerini ve sergilenecek ürünler göz önünde bulundurarak seçim yapılması gerekmektedir. Renk sıcaklığı Kelvin (K) cinsinden ölçülür, yaygın olarak kullanılan en düşük sayı (2700K) en sıcak renkleri ve en yüksek sayı (6500K) ise soğuk beyaz rengi verecektir.

Sıcak ışık renklerin rahatlatan bir atmosfer, soğuk ışıkların ise dinamik etkisi vardır.

Renksel geri verim (CRI)

CRI (Color rendering Index) renksel geriverim endeksi. Renksel geri verim, Işığın, gerçeğe en yakın hali olarak adlandırılabilir.

Güneş ışığının CRI değeri max. 100 kabul edilir. Renksel geriverim endeksinin ölçü birimi Ra’dır ve gün ışığı için bu değer 100’dür. Hiçbir yapay ışık gün ışığı veriminde çalışamaz. En akın değeri %95 ‘dir.

Örneğin, giyim mağazasında CRI değerinin düşük olması satın alınan ürünün gün ışığında farklı renk tonunda görüleceği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu durum iade ve değişim sayılarının artması anlamını da taşımaktadır. Mağazada satışı yapılan ürünün renk ve doku analizi sonucunda aydınlatma seçiminin yapılması doğru olacaktır.

Soğutucu Dolap

Düşük ısı karakteristiği ve bakım gerektirmeyen uzun çalışma saatleri göz önünde bulundurulduğunda tercih raf altı led aydınlatma olmalıdır. Dolap soğutma performansını etkilemeden uzun yıllar sorunsuz çalışabilir. Süpermarketlerde dondurulmuş ve soğuk ortamda saklanması gereken ürünlerin sayısı arttıkça soğutucu dolaplar ile birlikte aydınlatma ihtiyacı da artmaktadır.
Elonik Aydınlatma Teknolojileri sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close